Een béétje huisvrouw kan toveren met een blikje. En schaamt zich daar helemaal niet voor. Maar je hebt natuurlijk blikken en blikken. Anaïsa Bruchner schreef een leuk kookboekje geheel gewijd aan blikvoer: 100 recepten met de blikopener. En dan geen onzin à la ‘warm het blik bruine bonen op in zijn eigen vocht’, maar nee, echte recepten.
Bliktaboes
Anaïsa: ‘Veel mensen willen niet toegeven dat ze af en toe een blik gebruiken, dat is ‘not done’, terwijl er zoveel lekkere dingen zijn. Op vakantie ben ik ook altijd op zoek naar bijzondere blikjes, bovendien is het lekker makkelijk.’ Maar ook zij heeft enkele bliktaboes: ‘corned beef, soep en doperwten, nee die zou ik nooit uit blik eten.’ Ik zou daar persoonlijk nog wel de witte asperges en frambozen uit blik aan willen toevoegen.
Kaviaar en bamboescheuten
Allerhande blikjes passeren de revue, van een simpel altijd-wel-in-huis blikje tomatenpuree tot complete blikken kaviaar. Veel dingen die ik bij uitstek ken in blikvorm, zoals palmharten, kokosmelk en pimenton (lekker rokerig paprikapoeder uit Spanje). En jaaaa bamboescheuten, die had ik al jaren niet meer gezien. Waar waren die al die tijd gebleven? Ook aandacht voor die onvolprezen blikken confit de canard uit Frankrijk inclusief het feit dat je zo heerlijk aardappels kunt bakken in het overgebleven ganzenvet. Je weet echt niet wat je proeft, zo lekker!
5x
Grappig zijn de recepten voor snelle pizza’s, daarbij gaat de auteur uit van zelfgemaakt deeg, terwijl je pizzadeeg nu juist tegenwoordig in blik kunt kopen. Leuk zijn de verschillende recepten in ‘5x-variant’, zoals 5 keer tomatensoep. Met ballen, met linzen, met vis, op z’n Thais danwel Italiaans. En van de 5x olijventapenade vond ik vooral die met basilicum en sinaasappel lekker. Ook zo’n ontdekking: gegrilde aubergines in tomatensaus. In blik! Ik wist niet dat het bestond, maar ze kwamen verschillende keren langs in het boek, dus ik moet hoognodig weer eens naar de Turkse supermarkt.
Vormgeving
Het is een handzaam pocketboekje met een wat blokkerige vormgeving waar je van moet houden. In die blokjes wel veel beknopte productinformatie, dat is dan wel weer handig. Veel close-ups van prachtige blikjes, maar vaak van zo dichtbij, dat je helaas nauwelijks ziet wat het is. Overzichtelijk ingedeeld in voorgerechten, soepen, hoofdgerechten en veel dips, tapenades en andere bijgerechten. Daarentegen weinig toetjes, maar zeg nou zelf, wat moet je in hemelsnaam met frambozen en ananas uit blik? Mwah.
Artisjokdip is favoriet
Gevraagd naar haar eigen favoriete recept in het boek kiest Anaïsa voor de Artisjokdip met bleekselderij (pagina 65). ‘Heel makkelijk, lekker fris en een super effect. Je verwacht niet dat het werkt. Heel handig als je onverwacht gasten krijgt.’ Natuurlijk meteen zelf uitgeprobeerd, en inderdaad. Het bezoek kon de smaak niet direct thuisbrengen, maar was diep onder de indruk. En daar doen we het allemaal voor, nietwaar?
Anaïsa Bruchner, 100 recepten met de blikopener, uitgeverij Becht, € 12,90
Lees hier de recensie van een eerder verschenen boek van dezelfde auteur: Amuses & Voorgerechten.