Waarom o waarom kunnen de Britten nou wel wat wij niet kunnen: leuke kooktv die ergens over gaat? Er is alwéér een leuke nieuwe serie begonnen: Take on the takeaway. Elke dag is er een topkok die de uitdaging aanneemt om bij iemand thuis lekkerder, sneller en goedkoper te koken dan het favoriete afhaalrestaurant. Ik heb nu twee afleveringen gezien, het zit slim in elkaar en is nog onderhoudend ook. John Burton Race (net klaar met zijn serie Kitchen Criminals) ging Pakistaans koken bij twee dokters die zichtbaar nog geen mes konden vasthouden, en de Ierse Paul Rankin probeerde twee Grieken te overtuigen van zijn feta-kookkunsten. En wie hebben we daar? Digger Dean! Fans van het onvolprezen Masterchef herkennen hem nog wel, de breedlachse, sympathieke net-niet winnaar van vorig jaar. Hij heeft het inmiddels geschopt tot brommerkoerier.
Hoe gaat het in z’n werk? De afhaalliefhebbers (tot nu toe steeds twee stevige mannen) bedenken wat hun favoriete afhaaldiner is en wat dat kost. De sterrenchef checkt in de steevast brandschone want ongebruikte keuken wat er aan ingrediënten en spullen aanwezig is. Weinig. Dean springt op de scooter en gaat met een boodschappenlijstje naar de supermarkt in de hoop om minder geld uit te geven (check 1). Zodra de bestelling wordt geplaatst bij de afhaalgriek, -pakistaan, -chinees of wat dan ook gaat de chef aan de slag met verse ingrediënten, al dan niet bijgestaan door zijn twee linkshandige secondanten. Dean hangt bij de tegenpartij in het restaurant geïnteresseerd boven de pannen en racet terug met de doosjes. Welk bord is het eerste klaar (check 2)?
En dan check 3: de smaaktest. Met een blinddoek om moeten de kenners cijfers geven voor het lekkerste bord. Bij de Pakistani’s won de arrogante sterrenchef, hij had niet anders verwacht, maar bij de Grieken moest Paul Rankin toegeven dat die houtskoolgeroosterde sheftalia van om de hoek toch inderdaad echt erg lekker waren.
Take on the takeaway, elke werkdag van 19.30 – 20.00 uur, BBC2