Op veler verzoek weer een artikel met tips voor zelf jam maken. Zelfs de grootste kluns met twee linkerhanden kan jam maken. En daar heb je geen kilo’s fruit voor nodig, zelfs met één doosje aardbeien kun je al aan de slag. Maar als je toch bezig bent, kun je net zo goed meteen meerdere potten maken. Alle tips op een rij:
* Verzamel van tevoren een serie glazen potten. Dat kunnen jampotten zijn, maar ook andere potten. Juist kleine potjes (mosterd, gedroogde tomaten, pesto) zijn leuk om als cadeautjes uit te delen.
* Zet de potten in de afwasmachine en laat ze dampend heet
omgekeerd uitlekken op een schone theedoek. Alternatief: schoonmaken met sodawater en naspoelen met kokend water.
* Houd ruim voldoende potten paraat, liever te veel dan te weinig.
* Neem de allergrootste pan die je hebt en vul die voor niet meer dan de helft. De boel borrelt snel over! Hou voor calamiteiten een extra pan bij de hand om tussentijds eventueel wat over te scheppen.
* Ga niet moeilijk doen maar gebruik geleisuiker (suiker incl. het verdikkingsmiddel pectine). Of als je geen suiker wilt of mag, Marmello.
* Neem rijp fruit. Onrijpe exemplaren worden ook in de jam niet lekker. En beschimmelde exemplaren al helemaal niet.
* De kooktijd (kijk op de verpakking van de geleisuiker, circa 4-5 minuten) begint pas wanneer de massa flink blijft borrelen, ook wanneer je roert.
* Doe de hardheidstest. Nog niet klaar? iets langer laten koken.
* Gebruik ovenwanten want pan en potten worden loeiend heet!
* Gebruik een (zelfgemaakte) trechter voor het vullen van de jampotten. Dat scheelt een hoop geklieder.
* Vul de potten goed tot de rand, deksel stevig aandraaien en een paar minuten ondersteboven neerzetten.
* Dan omdraaien, af laten koelen en etiketten erop plakken.