Je hebt jam in vele soorten en maten, maar frambozenjam is denk ik mijn favoriet aller tijden. Vorig jaar ben ik flink in de weer geweest met jam maken, en dit jaar ben ik weer vol enthousiasme begonnen aan een verse lichting. Frambozen worden verkocht in belachelijk kleine doosjes, 1 doosje is net genoeg voor 1 potje jam. Maar ik kreeg een emmer met 9 kilo cadeau, dus dan kun je nog eens uitpakken.
Verder hou ik meestal gewoon de aanbevelingen op het pak geleisuiker aan wat betreft hoeveelheid (50/50 fruit/geleisuiker) en kooktijd (minuutje of 5), moeilijk is het niet.
Waar moet je verder op letten bij frambozenjam? Frambozen bevatten van nature weinig pectine, dus wordt vaak geadviseerd om aan de geleisuiker wat extra citroensap toe te voegen. Het risico daarvan is dat de jam juist weer te stevig wordt. En de lekkerste jam is juist nog een beetje vloeibaar. Dus kook liever de jam een minuutje langer en doe de hardheidstest.
Deze hele week volop jamtips, en aan het eind van de week alle tips op een rij.