(4 personen)
Bereiden: 15 minuten
(+ eventuele ontdooitijd)
Een heerlijke snelle maaltijd uit de zee die er bovendien erg feestelijk uitziet. In de diepvries vind je kant-en-klare gemengde zeevruchten, maar je kunt ook kijken wat de visboer heeft en daar een keuze uit maken. Neem liefst verse tagliatelle, die is niet alleen lekkerder, maar ook nog eens sneller klaar dan gedroogde.
Nodig:
400 g tagliatelle (liefst vers)
400 g gemengde zeevruchten
(bijvoorbeeld: garnalen, inktvisringen, gekookte mosselen, schelpjes, kleine octopusjes, coquilles)
4 mooie gamba’s of rivierkreeftjes
bosje platte peterselie
1 sjalotje
1 teentje knoflook
1 rode peper
scheutje room
scheutje calvados of cognac
1 citroen
wat olijfolie om te bakken
- Belangrijk: laat bevroren zeevruchten eerst ontdooien!
- Breng een grote pan water (met zout) aan de kook voor de tagliatelle.
- Snipper het sjalotje en fruit zachtjes glazig in wat hete olie in een koekenpan (± 2 minuten).
- Snij de rode peper en knoflook in stukjes en doe erbij.
- Voeg alle zeevruchten toe en bak al omscheppend ± 2 minuten op hoog vuur.
- Doe intussen de pasta in het kokende water en kook ‘al dente’ in ± 5 minuten.
- Blus de zeevruchten af met wat calvados of cognac en laat de alcohol even verdampen.
- Giet er een scheutje room bij.
- Voeg op het laatst wat fijngehakte peterselie toe.
- Hou eventueel even warm op een plaatje tot de pasta gaar is.
Serveren:
- Laat de pasta uitlekken en doe in voorverwarmde diepe borden.
- Schep de frutti di mare erover.
- Zorg dat de grote gamba’s of rivierkreeftjes mooi bovenop liggen.
- Serveer met partjes citroen.
Wijntip van Harold Hamersma
Witte Italianen zoals Verdicchio dei Castelli di Jesi of Soave.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!