(4 personen)
Bereiden: 15 minuten
In de pan: 45 minuten
In de oven: 45 minuten
Deze lasagne is met een kruidige gehakt-tomatensaus, die mooi contrasteert met de verrassend iets zoete bovenlaag van ricotta. Dit is een gerecht dat niet mis kan gaan! En los van de tijd in pan en oven, heb je er zelf maar een kwartiertje werk aan. En wat ook zo makkelijk is: helemaal van tevoren te maken.
Nodig:
± 9 lasagnevellen
scheutje olijfolie of boter
Voor de vulling:
400 gram rundergehakt
400 gram rijpe tomaten
1 blikje tomatenpuree
1 grote ui
3 knoflooktenen
2 kruidnagelen
scheutje wijn
zout & versgemalen peper
Voor de toplaag:
300 gram ricottakaas
2 theelepels suiker
snufje kaneelpoeder
1 ei
stukje parmezaanse kaas
Vulling:
- Verhit wat olie of boter in een braadpan.
- Snipper de ui en fruit even.
- Roer het gehakt erdoor tot het bruin en rul is.
- Hak de knoflook fijn en voeg toe met de kruidnagelen. Laat 10 minuten sudderen.
- Giet de wijn erbij en laat dit op een hoger vuur verdampen.
- Hak de tomaten in stukken en doe erbij, samen met de tomatenpuree.
- Voeg royaal zout en peper uit de molen toe en laat drie kwartier sudderen tot een gebonden saus.
Toplaag:
- Doe alle ingrediënten behalve de parmezaan in een kom en klop met garde (of mixer) tot een glad mengsel.
Samenstellen:
- Oven voorverwarmen op 200°C.
- Vet een kleine ovenschaal in.
- Bedek de bodem met een laag lasagnevellen.
- Doe hier de helft van de vulling over en dek af met een laag lasagnevellen.
- Doe er de andere helft van de vulling over en dek weer af met lasagnevellen.
- Strijk de toplaag over de lasagnevellen en strooi er geraspte parmezaanse kaas over.
- Zet de schaal drie kwartier in de oven (de eerste helft van de tijd met aluminiumfolie erover tegen verbranden).
Serveren:
Lekker met een groene salade.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!