(4 personen)
Bereiden: 10 minuten
In de pan: 20 minuten
Een heerlijk eenvoudig stamppotje met verse spinazie. Pancetta is gekruid Italiaans spek dat je tegenwoordig zelfs in de supermarkt vindt. Erg lekker om uit te bakken tot knapperige rondjes, maar ‘gewone’ plakjes ontbijtspek kunnen eventueel ook.
Nodig:
1 kg kruimige aardappels (afkokers)
200 g (baby)spinazie
12 plakjes pancetta
2 dl melk
zwarte peper
klontje boter
- Schil de aardappels, snij ze in even grote stukken en kook ze gaar in ± 15 minuten.
- Leg de plakjes pancetta (in porties) in een droge, hete koekenpan en laat ze rustig knapperig bakken, halverwege omdraaien.
- Laat uitlekken op keukenpapier. Bewaar 8 mooie rondjes en breek de rest in stukjes.
- Was de spinazie, slinger goed droog en snij iets kleiner.
- Verwarm de melk met de boter.
- Giet de aardappels af en stamp ze fijn.
- Roer de hete botermelk erdoor tot een smeuïge puree.
- Meng in porties de spinazie erdoor, flink roeren tot de spinazie slinkt.
- Roer van het vuur af de verkruimelde pancetta erdoor.
- Breng op smaak met lekker veel versgemalen zwarte peper.
Serveren:
Verdeel de stamppot over 4 borden. Garneer elk bord met twee rondjes pancetta.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!