(8 stuks) / Optie: vegetarisch
Bereiden: 35 minuten
Deze doorzichtige Cambodjaanse loempiaatjes worden niet gefrituurd, maar opgerold in een natgemaakt stukje rijstpapier, waarna de fleurige groentevulling er mooi doorheen schijnt. Superslank, beeldschoon en ze dippen zo heerlijk weg in het bijbehorende sausje. De lijst met ingrediënten lijkt lang, maar vergis je niet: ze zijn doodsimpel om te maken. Voor de vegetarische versie laat je de garnalen weg.
Nodig:
8 ronde vellen rijstpapier (toko)
½ winterpeen
½ komkommer
24 haricots verts (± 75 g)
100 g gepelde jumbogarnalen
8 blaadjes sla (lollo bionda of little gem)
klein bosje (Thaise) basilicum
1 kleine ui
scheutje oestersaus
scheutje plantaardige olie
1 tl suiker
versgemalen zwarte peper
Dipsausje:
1 el fijngeraspte winterpeen
1 knoflookteen
½ rode peper
2 el ongezouten pinda’s
1 limoen
4 el vissaus
2 el suiker
1 dl lauw water
- Breng alvast een pan met een laag water aan de kook.
- Maak de boontjes schoon.
- Schil de peen en komkommer en snij in dunne reepjes, exact even lang als de boontjes.
- Blancheer de groenten apart in het kokende water en schep ze met een schuimspaan eruit. Laat afkoelen.
- Verwijder de harde nerven uit de slablaadjes.
- Snipper de ui en fruit in wat olie glazig.
- Doe de garnalen erbij en schep om.
- Voeg een scheutje oestersaus toe en wat suiker en peper. Schep even om en haal uit de pan om af te laten koelen.
- Vouw een stukje om (zie illustratie in de printversie ).
- Leg tegen de rechte rand een blaadje sla. Leg er van elke groente 3 reepjes op, plus wat garnalen en 2 blaadjes basilicum.
- Rol het (inmiddels zachte rijstpapier) strak op (zie illustratie in de printversie ).
Dipsausje:
- Doe de limoensap, vissaus, water en suiker in een jampotje.
- Rasp de wortel in heel dunne sliertjes.
- Snipper de knoflook en de rode peper.
- Hak de pinda’s fijn.
- Doe alles in de jampot, schud goed door elkaar. Laat de smaken liefst een half uurtje even intrekken.
Serveren:
Zet een schaaltje met dipsaus in het midden van een groot bord, leg de loempiaatjes er omheen.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!