Ik heb nu een paar keer gekeken naar het tv-programma Mijn tent is top van Herman den Blijker en ik moet bekennen, dat valt nog niet mee. 4 razendambitieuze en enthousiaste stellen die een restaurant beginnen, dat moet toch welhaast boeiende televisie opleveren? Nou nee. Het programma wordt geteisterd door een zappende hitsigheid waardoor je nergens echt betrokken bij raakt.
Opdringerige sponsormomenten
We zien verbouwingsperikelen, folderacties, personeelsinterviewtjes, gesprekken met een – als altijd nauwelijks verstaanbare – Herman den Blijker. Oja, en dan zijn er nog de hinderlijk opdringerige sponsormomenten van de deelnemende brouwer en bank. Zo is er steevast een meesterbrouwer die een uitleg of cursus geeft, er dient contant geld gestort te worden op het postkantoor of er komt een giroblauwe man langs om de werking van het pinapparaat te demonstreren. Het enige wat nauwelijks tot geen aandacht krijgt, is het eten. Toch het belangrijkste onderdeel van een restaurant, lijkt me?
Van een mug een olifant
Voorafgaand aan elke commercial is er een uitgebreide vooruitblik à la ‘Kandidate X maakt straks een kapitale vergissing!’ waarna blijkt dat genoemde dame wat metertjes te weinig stof voor de bank heeft besteld, en hup door naar het volgende item. Tja, een fraai staaltje van een mug een olifant maken. Als je alle leaders, vooruitblikken en terugblikken eruithaalt, blijft er nog maar bar weinig over.
Lekkere wijven
Hoe kan het dat ik bij een programma als het Engelse Masterchef wél geboeid blijf kijken? Daar hebben ze toch immers ook een hoop om te laten zien: zes kandidaten die in een half uur drie verschillende tests moeten doen, verspreid over twee bomvolle dagen. Het grote verschil is dat Masterchef duidelijk gemaakt wordt door en voor mensen die gepassioneerd zijn over eten. Misschien zijn de kandidaten uit ‘Mijn tent is top’ dat ook, maar uit de uitzendingen blijkt het niet.
Voorlopig dieptepunt was de aflevering van deze week waarin het Rotterdamse team op jacht gaat naar ‘lekkere wijven met tieten’ voor in de bediening. Daar hoef ik niet meer te gaan eten. En geen enkele zichzelfrespecterende vrouw zou daar moeten willen werken!
Morgen een verslag van het restaurant Doozo uit het programma dat ik wél bezocht heb…
Mijn tent is top, elke dinsdag om 21.30 uur, RTL5 (herhaling op woensdag op RTL7).