Gisteravond was ik te gast bij de kookvereniging Cuisine Culinaire Amsterdam (CCA voor intimi). Een vereniging ‘met als doel het beoefenen van culinaire kunst door haar leden’. Dat houdt in dat groepjes van circa 17 mannen (want het zijn bijna allemaal mannen) in vol koksornaat één keer in de maand samen koken in de prachtig professionele keuken van de club in hartje Amsterdam. Elke maand een nieuw menu, al dan niet samengesteld door een bekende chefkok, dat er steevast op gericht is om die 17 hobbykoks de hele avond zo lang mogelijk bezig te houden.
Exquise ingrediënten worden niet geschuwd, waarbij kreeften bij voorkeur worden gereduceerd tot drie druppels goddelijke saus. Het serieuze werk dus! Hoewel er een officiële ‘chef van de avond’ is die het menu al eens heeft voorgekookt, zijn het nadrukkelijk geen kooklessen. Iedereen leert al doende en van elkaar en het plezier staat voorop.
Gisteravond was de jaarlijkse Lady’s Night, waarbij ‘de aanhang’ een keertje mag komen proeven. Dus werden er 17 dames culinair in de watten gelegd door 17 heren. Een buitengemeen prettige ervaring kan ik u vertellen. Grietfilet in een bouillon van trompettes de la mort, een sateetje van lamszwezerik met amandelsaus, gevulde gans en een chocoladesoufflé met ananas. Zelf maken? Hier vind je de recepten.
Wil je zelf ook bij de club? Dan moet je eerst iemand zien te kennen die er al bij zit, want je dient geïntroduceerd te worden en eerst een paar keer mee te koken. Overigens zijn er ook afdelingen in de rest van het land.