(4 personen)
Bereiden: 10 minuten (+ wachttijd)
De bekende Griekse yoghurtsaus met komkommer. Verkoelend en verfrissend bij van alles, van pittige gehaktballetjes tot Mediterrane couscoussalade. Dit is een simpele basisversie. Lijkt op raïta, maar is toch weer anders.
Nodig:
1 komkommer
300 ml volvette Griekse/Turkse yoghurt
1 knoflookteen
zout & peper uit de molen
- Rasp de komkommer (schillen mag, maar hoeft niet) grof boven een vergiet.
- Bestrooi flink met zout.
- Leg er een bord op met daarop iets zwaars op en laat een (half) uurtje uitlekken.
- Meng met yoghurt, uitgeknepen knoflookteen en wat peper. Zout is niet meer nodig.
- Laat als het ook maar enigszins kan nog een (half) uurtje staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.
TIPS:
- Er kan ook wat fijngehakte verse dille of platte peterselie door.
- Niet-uitgelekte komkommer maakt de saus waterig. Het kan ook helpen om eerst met een lepeltje in de lengte de zaadjes eruit te scheppen en hem dan pas te raspen.