In de serie handzame vierkante boekjes van ‘ De nieuwe keuken’ zijn weer twee nieuwe uitgaves verschenen. Om te beginnen Amuse & voorgerecht. Ha! Laten we eerlijk zijn, hoofdgerechten zijn in een restaurant vaak het minst interessant. Voorgerechten zijn over het algemeen veel inventiever, creatiever en decoratiever. Dat is meer mensen opgevallen, gezien de huidige fingerfoodtrend: niet meer voor/hoofd/na maar een avond lang lekkere hapjes. Ook de thuiskok kan met ‘ klein spul’ veel eer behalen. Amuse & voorgerecht biedt alvast een hoop inspiratie. Auteur Anaïsa Bruchner heeft haar eigen cateringbedrijf (De dames in de keuken) en weet als geen ander waar je veeleisende hongerige meutes mee zoethoudt.
Fleurige ideeën
Het boek bevat een selectie aan amuses, soepjes, borrelhapjes-als-maaltijd, voorgerechten en zelfs een selectie dessert-amuses. Doe eens iets creatiefs met salade caprese (minibolletjes mozzarella frituren en dan aan een prikkertje), serveer soep eens in een kopje en hapjes al voorgeprikt aan een vork. Fleurige ideeën genoeg. Alleen de hapjes uit het ‘maaltijd-hoofdstuk’ spraken me iets minder aan. Of had ik daar misschien meer gerechten verwacht, om er écht een tafelvullende complete maaltijd van te maken? Maar ja, het is maar een klein boek.
Zoek de soep
Maar de witlofbootjes,spinaziesoep met kip/kokos/koriander, bietjesravioli, mini-abrikozensoufflé en frozen prosecco met basilicum en sinaasappel ga ik beslist eens uitproberen. Mocht je trouwens net als ik tevergeefs op zoek gaan naar het recept van de lekkere groene soep in glaasjes van de cover: dat zijn de doperwtensoepjes (in kopjes) van pagina 13.
Tsunami-mousse
Tenslotte nog iets over de fotografie en styling van Gerhard Witteveen en Moniek Polak. De kleine hapjes staan meer dan levensgroot op de foto. Een kabouter zou gillend wegrennen bij het zien van die tsunami aan kippenlevermousse op minicrostini. Maar die prachtige gebloemde kopjes, schaaltjes en schoteltjes zou je allemaal metéén zelf willen hebben. En dan liefst 84-delig.
Lelieblanke kokos
De gemiddelde kookboekgebruiker valt het wellicht niet eens op, maar ik kan me verkneukelen over gekke dingen zoals roodlof-bootjes waar op de foto niks roods aan te bekennen valt, gewoon witlof. En de geroosterde kokos die zich verdacht lelieblank op het witte bord heeft gevleid. Ach ja, tussen kookboek en fotografie staan niet zozeer wetten in de weg, als wel praktische bezwaren. Leukste foto: het petit petit dessert op de laatste pagina. 3 popperige vorkjes in respectievelijk een stukje ananas, een blokje cake en een schijfje banaan rondom een eierdopje met chocoladefondue. Snoezig!
Anaïsa Bruchner, Amuse & voorgerecht, De nieuwe keuken, Uitgeverij Gottmer. 13,50 euro