Sinds afgelopen weekend ben ik ondergedompeld in het nieuwe kookboek Lekker Hollands van Yolanda van der Jagt. Toen ik eenmaal begon te bladeren, kon ik niet meer ophouden. Gegrilde witlof met spekjesvinaigrette, hmm. Of een toetje van gekaramelliseerde rode paprika’s (!) met vanilleijs. Inventieve edoch simpele recepten, kom er nog eens om tegenwoordig. Maar wat doet Jamie Oliver op de cover? En wat een intrigerende foto’s…
Lekker met twist
De recepten in Lekker Hollands vallen op door hun eenvoud en hun verrassende twist. Hollandse pesto met walnoten en oude kaas, posteleinsalade met hazelnoten en een kwartelboutje, crostini met boerenkool. Of boter met oost-indische kers, helaas op mijn eigen balkon net uitgebloeid. Of gewoon ‘Doe meer met lekkere kaasjes’. Verder bevat het boek veel tips: met zus of zo wordt het nog lekkerder, als je dit of dat erbij doet heb je een prima voorgerecht. Kijk, daar heeft een mens wat aan. En dan ook nog overal een wijntip bij.
Sociaal leven
Yolanda van der Jagt (Daatje voor intimi) heeft met haar 38 lentes al bijna een half leven vol kookervaring achter de rug bij niet de minste restaurants. Inmiddels heeft ze het restaurantleven achter zich gelaten en is onder de noemer ‘Daatjes Passie’ actief als o.a. private chef en foodstylist in de breedste zin des woords. Yolanda: ‘Nee het restaurantleven mis ik niet, na 16 jaar ‘s avonds, weekends en feestdagen is het heerlijk om een sociaal leven te hebben.’
Jamie Oliver?!
Hoewel het een heel persoonlijk boek is, met Yolanda in volle Hollandse glorie in beeld, ontbreekt gek genoeg de naam van de auteur op de cover (de uitgever: ‘Daar hebben we eigenlijk geen reden voor gehad’). Daarentegen wordt het voorwoord van Jamie Oliver weer wél opvallend vermeld. In het Engels roemt hij hun fijne samenwerking in The River Café. Eh, dat was in 1998… Een beetje een trucje als je het mij vraagt. Dat heeft zo’n meisje toch niet nodig?
De 4 jaargetijden
Yolanda maakt zich sterk voor biologische producten ‘uit het seizoen’. Alleen zegt ze er niet altijd bij wanneer dat is, terwijl de gemiddelde stadsbewoner dat besef helaas volledig kwijt is. En gek genoeg volgt het boek zelf de seizoenen niet. Nu zit alles door elkaar: eerst eekhoorntjesbrood (herfst), dan komkommersoep (zomer) vervolgens asperges (voorjaar). Maar ach, een kookboek indelen is ook lastig, elke indeling heeft z’n voor- en nadelen. En bovendien een kniesoor die daar op let.
Kruimels
De foto’s van Sven Benjamins zijn een lust voor het oog. Je krijgt de neiging om de kruimels van het papier te vegen, zo tastbaar zien de gerechten eruit. Maar wat is toch die hardnekkige trend om de kok/auteur te pas en te onpas in beeld te brengen? Jamie Oliver (daar is ‘ie weer) is ermee begonnen, en nu kan niemand er meer mee ophouden. Yolanda snoept een braam van de struik, Yolanda aan de wandel met een kudde geitjes, Yolanda peinst met een boontje. Gelukkig is het in dit boek nog enigszins met mate toegepast.
Hee, da’s vreemd
Ik kwam trouwens ook wat intrigerende foto’s tegen. Wat doen bijvoorbeeld die (nergens genoemde) topinamboeren op de foto bij de pastinaken? En waarom steekt er overduidelijk een fiere kippepoot uit de pan waar het recept juist nadrukkelijk rept van kipfilet? Met stip de vreemdste foto is echter een dubbele pagina (170-171) van een deftig slootje achter wat huizen. Er leunt een fiets tegen de gevel (van Yolanda?), er ligt een sloepje, er plonst een eend. Niks eetbaars te bekennen, of het moet de kastanjeboom zijn. Wat o wat doet deze foto in dit boek? Kortom, een boeiend boek, in meerdere opzichten.
Yolanda van der Jagt en Job Franken, Lekker Hollands, uitgeverij mo’media, 29,95 euro