Van de week liep ik letterlijk tegen het omvangrijke lijf van Hero Stam, wereldberoemd aardappelteler te Opperdoes. Onvermoeibaar al jaren op pad om ‘zijn’ Opperdoezer ronde onder de aandacht te brengen onder het motto ‘Power to the Pieper’. Het is een schande dat ik er nog niet over geschreven heb, maar eigenlijk moet ik dat doen in het voorjaar, als de nieuwe oogst er is. Alsof ik zo lang kan wachten. Zeker niet nu ik 3 zakjes mee naar huis heb gekregen, en onmiddellijk aan het smullen ben geslagen.
Hoe zit dat nu met die piepers? Alleen aardappels die binnen een straal van 1 km om de kerk van het Westfriese plaatsje Opperdoes geteeld worden mogen ook Opperdoezer Ronde heten. Het zijn dan ook niet zo maar piepers, maar aardappels met een BOB-status, een Beschermde OorsprongsBenaming. Een rond klein aardappeltje met een dunne schil en een vrij gele kleur. Topkoks zijn zonder uitzondering lyrisch over de bijzondere smaak. Ze worden bovendien liefdevol geteeld: met de hand gepoot en gerooid. 4 miljoen kilo per jaar, en vanwege die beschermde status kan dat ook niet meer worden.
Maar nu is het gekke dat die 4 miljoen maar niet opraken. Stam: ‘Als je nou nagaat dat er 16 miljoen Nederlanders zijn, en je laat de kinderen even buiten beschouwing, dan zijn er nog altijd 12 miljoen potentiële Opperdoezer-eters over’. Maar waar zijn die dan? Of laat ik het anders stellen: waar vindt men deze bijzondere piepers? Ze liggen zelfs bij Albert Heijn en C1000, maar ik moet bekennen dat ik ze daar nog nooit heb gezien. Beter opletten dus. En vooral komend voorjaar, want ze zijn écht bijzonder lekker!
TIP: Lekker recept van Opperdoezer ronde op z’n Italiaans.