Na elk bezoek aan Frankrijk vraag ik het me weer af. Waarom o waarom verkoopt geen enkele Nederlandse supermarkt kant-en-klaar gekoeld rond taartdeeg? Pâte feuilletée, pâte brisée, pâte sablée (en dan ook nog van vijf verschillende merken): in Frankrijk is taarten maken een fluitje van een cent. Ik heb vorige week 6 pruimentaarten staan bakken (allemaal verschillend), dus ik kan het weten.
Het deeg is al plat en rond, zit keurig met vetvrij papier opgerold in een soort kokertje. Verpakking eraf, deeg met papier en al (niks invetten!) in de taartvorm en vullen maar. Met fruit, met zoet, met hartig (quiche!). Je kunt er zelfs koekjes van uitsteken.
Dit is toch een gat in de markt? Natuurlijk hebben wij ‘onze’ pakjes diepvriesbladerdeeg. Maar 1) die moeten eerst ontdooien, 2) die moet je vervolgens aan elkaar zien te plakken en 3) je wilt wel eens wat anders dan bladerdeeg.
Al die inkopers van AH, Jumbo en C1000 gaan toch ook op vakantie danwel werkbezoek naar Frankrijk? Is er nou nooit eens eentje die het licht ziet terwijl hij/zij door de Carrefour of Auchan loopt? Of zijn inkopers geen taartenbakkers?