The plot thickens. Hier las je al deel 1, maar we zijn er natuurlijk nog niet. Teksten schrijven, tekeningen maken, mijn eerste boek begint steeds meer een kookBOEK te worden. Maar er dient natuurlijk ook te worden nagedacht over de vormgeving. Of om het eens lekker modern te zeggen, de look & feel van het boek. Hoe groot wordt het, en wat voor soort omslag? Een kekke ringband is makkelijk open neerleggen in de keuken, maar daar worden de boekhandels niet blij van (‘die houden niet van onleesbare ruggetjes’). Dus toch maar geen ringband. Iets met een stoffen omslag dan, met een theedoekruitje? En kan er geen leeslint in van rolladetouw? De wildste ideeën passeren de revue. Maar tussen droom en daad, u kent dat wel… Hoe de keuzes uiteindelijk ook uit gaan vallen, ik heb er vertrouwen in dat het mooi wordt!
Illustraties
Ik heb het tot nu toe steeds gehad over de recepten, maar een ander belangrijk onderdeel van mijn kookboek worden natuurlijk de illustraties. Daar heb ik gelukkig een iets ruimere deadline voor dan voor de teksten, maar toch is het alles bij elkaar een flinke berg tekeningen. Maar wat is er leuker dan in het zonnetje met een schetsboek tekeningen te bedenken voor je eigen kookboek? Eh, dan moet het zonnetje wel schijnen natuurlijk…
Handschrift
Voor mijn website Kokenmetkarin.nl schreef en tekende ik tot nu toe alle recepten met de hand en scande ze dan in. Dat zijn de pdf’s (printversies van recepten) die je via site kunt downloaden. Maar dat blijkt heel ouderwets. Voor het kookboek hoef ik geen tennisarm te riskeren, mijn handschrift gaat namelijk met behulp van een speciaal softwareprogramma gedigitaliseerd worden. Lang leve de vooruitgang. Daarvoor moest ik overigens wel eerst op een vel papier 4x het alfabet opschrijven, inclusief cijfers, leestekens en veelvoorkomende kookdingen als bijvoorbeeld graden Celcius (ºC), diameter van bakvormen (Ø) en persoonlijke stokpaardjes als ± en &. Vervolgens werd alles ingescand en omgezet in een heus lettertype. Ik heb net een eerste voorproefje gezien en het ziet er verbijsterend echt uit!
Pennen en papiertjes
Het manuscript met recepten voor mijn kookboek mag dan zijn ingeleverd, er gloort alweer een volgende deadline. Die van de illustraties. Dezer dagen teken ik dus de blaren op mijn vingers om alle recepten om te zetten in een visuele variant. De tafel ligt bezaaid met pennen in alle formaten, losse papiertjes, twee grote schetsboeken en vooral veel voorwerpen. Want hoe ziet een venkelknol er ook alweer precies uit? En drie verschillende paprika’s? Hoe zorg je dat een stukje zalmfilet er appetijtelijk uitziet in zwart/witte lijntjes? En zoveel mogelijk verschillende soepborden en –kommen voor de broodnodige variatie.
Ook komt het ‘Karin-poppetje’ op elke pagina terug. Daarvoor ben ik allerlei houdingen aan het uitproberen. Want hoe hou je met je ene hand een wok vast, en met de andere een fles olie? Zitten de vingers dan linksom of rechtsom? Nu weet ik toevallig uit betrouwbare bron dat zelfs veel kunstschilders moeite hebben met handen. Dat geeft de burger moed.
Jullie worden er toch nog niet moe van hoop ik? Hier ben ik namelijk weer over mijn kookboek dat nog altijd in wording is. Vormgever Joost Hölscher weet ondanks zijn kersverse vaderschap de tijd en creativiteit te vinden om me per mail te bestoken met allerlei covervoorstellen. Het formaat staat nog niet helemaal vast. Of toch wel? In ieder geval wordt het vierkant. En iets met veel rood. En graag met een ruitje. Maar wat voor ruitje? Nooit geweten dat er zoveel leuke ruitjes zijn! En hij blijft sleutelen aan het gedigitaliseerde handschrift, want dat is wellicht nog een tikje te regelmatig. Altijd wat.
Lees deel 3…