Ik moet bekennen dat ik eerlijkgezegd nog nooit van de beste man gehoord had, maar vanmiddag was hij in Amsterdam om de Nederlandse vertaling van zijn boek Van starter tot ster te promoten: Curtis Stone. Naar verluidt een ‘jonge (30) goodlooking Australische surfende sterkok’, en hij ging ook nog eens op een Amsterdams stadsstrand zijn kookkunsten laten zien. Dan ben ik de beroerdste niet om met een glaasje rosé in de hand een kappertje mee te prikken. Is ‘ie nou wel of niet de nieuwe Jamie, wat doet hij in een Californische supermarkt en hoe zit dat met die bolletjes?
Jamie Oliver eat your heart out!
Hij moet een beetje grinniken als ik hem vertel dat de Nederlandse persmap hem nadrukkelijk introduceert als ‘de nieuwe Jamie Oliver’. Daar herkent hij zichzelf helemaal niet in. Ook ziet hij geen enkele overeenkomst met die andere (Australische) aan-de-weg-timmer-chef Bill Granger. ‘Ik ben meer van het thuiskoken’, zegt hij bescheiden. Want het blijkt een hele aardige jongen. Inderdaad goodlooking, met zo’n net-uit-bed-haardos die het goed doet bij schoonmoeders, en een door merg en been gaand Australisch accent.
Californische supermarktsoap
Stone blijkt niet helemaal voor deze ene presentatie naar Nederland gekomen: hij heeft dit weekend toevallig een bruiloft in Amsterdam. Daarna vliegt hij weer terug naar Amerika, waar hij verzeild is geraakt in een oeverloze (ruim 100 episodes) serie kookprogramma’s. ‘I’ve only done 52 so far’ verzucht Stone. Overigens wel een leuk concept: in een Californische supermarkt klampt hij bezoekers aan en vraagt of hij bij ze thuis mag komen koken, op basis van de spullen in hun boodschappenkarretje. Stone: ‘Ik mag ze gelukkig wel zelf uitkiezen, en ik heb ook invloed op wat we gaan koken. Dan raad ik ze bijvoorbeeld af om in de winter frambozen te kopen, en zeg ik dat we beter iets met peren kunnen doen.’ Gaat het ook wel eens mis? ‘Jazeker, soms willen mensen helemaal niks en dan wordt het ook niks en dan gooien we de hele boel gewoon weg’.
Bolletjessysteem
Het boek heet Van starter tot ster en dat slaat niet op de eigen carrière van Stone (de oorspronkelijke titel is overigens gewoon ‘Cooking with Curtis’), maar op het driestappensysteem uit zijn boek: een makkelijk (1 bolletje), alledaags (2 bolletjes) of avontuurlijk (3 bolletjes) gerecht met hetzelfde basisingrediënt. Dus dan heb je bij makkelijk bijvoorbeeld een paddestoelensoep, bij alledaags gebakken paddestoelen met gepocheerd ei en bij avontuurlijk risotto met confit van eend en paddestoelen. Ter plekke heeft hij een drietal gerechten bereid, en die waren alledrie heerlijk. Zelfs mijn Italiaanse collega Nicoletta Tavella ging door de knieën voor zijn Australische versie van linguine met knoflook, ansjovis, witte wijn en peterselie.
Handgedoken onhaalbaarheid
Of het nu gaat om een simpele salade van tomaat en mozzarella of in curry-olie gemarineerde kabeljauw, de foto’s zien er stuk voor stuk goddelijk lekker uit. En prima te doen voor de thuiskok. Behalve wellicht de ‘tartaar van handverzamelde (‘handgedoken!!’ riep de aanwezige culipers verontwaardigd in koor) sint-jakobsschelpen met tomatenessence en oscietre kaviaar’. Maar goed, er moet altijd iets te dromen overblijven in het leven, niet waar?
Curtis Stone, Van starter tot ster, uitgeverij Culinaire Boekerij, € 19,95