Voor de echte liefhebbers onder ons is El Bulli een begrip. Dit Spaanse, pardon, Catalaanse restaurant wordt gerund door Ferran Adria, werelvermaard als de creatiefste chef uit de keukenhistorie. Zes maanden per jaar is het restaurant geopend, de andere helft van het jaar wordt er geëxperimenteerd met nieuwe gerechten. En dat experimenteren moet je letterlijk nemen. Zo heeft hij een lollie-periode gehad, een agar-agar-periode, een mist-periode (denk aan ‘een mist van prei’), en het houdt voorlopig nog niet op. Inmiddels is vindt zijn kookstijl overigens brede navolging onder de noemer moleculair koken.
Scheikunde was al nooit mijn sterkste kant, dus de techniek is aan mij niet besteed, maar zijn boek El Bulli 19998-2002 is wel onweerstaanbaar prachtig. Hoewel zijn gerechten voor de gewone thuiskok schier onreproduceerbaar zijn, zit er een cd-rom bij met de recepten, die er dan weer bedrieglijk eenvoudig uitzien. Jaja, maar ondertussen.
Behalve dat het boek een klein fortuin kost, is het nog niet makkelijk op de kop te tikken. Toen ik het aan iemand cadeau wilde doen, bleek het in alle hoofdstedelijke boekwinkels onvindbaar. Bestellen was een hachelijke zaak, ‘want dat kon wel maanden duren, daar viel geen zinnig woord over te zeggen’. Maar Bol.com heeft kennelijk zo z’n adresjes. Keurig binnen twee weken was het boek in huis.
Via de El Bulli website zag ik dat er intussen alweer twee nieuwe boeken uit zijn, maar die ben ik nog nergens tegengekomen. Eerst maar eens sparen voor een etentje. In 2007 dan, want 2006 is al lang volgeboekt.