‘Help m’n puberdochter is ineens vegetarisch geworden!’ Het overkwam het gezin van cateringmedewerker Laetitia van Nierop, maar die ging niet bij de pakken neerzitten. Sterker nog, ze schreef er een kookboek over. In het zojuist verschenen Vega & Vlees legt ze op heel praktische wijze uit hoe je zonder veel rompslomp een maaltijd op tafel zet waar zowel vegetariërs als carnivoren mee uit de voeten kunnen. Een handig boek voor ‘gemengde gezinnen’. Over ‘combi-koken’, geen kroepoek, creatief gourmetten en sla met kiwi. En wapperen de niet-vegetarische man en zoon ook met de handjes?
Doe Maar
De boekcover met vrolijk rondvliegende halve koekenpannetjes (in de ene helft bijvoorbeeld een rookworst, in de andere champignons) doet in eerste instantie erg aan popgroep Doe Maar denken: half knalroze, half knalgroen. Ook in de recepten zelf worden die kleuren gebruikt. Je moet er even aan wennen, maar dan blijkt het heel handig: de roze (de auteur spreekt van rood, maar als rode ervaringsdeskundige vind ik het toch écht fuchsiaroze) tekst gaat over vlees, de groene tekst is de vegetarische variant. Binnen één recept kunnen die twee elkaar afwisselen.
Combi-koken
Van Nierop hanteert namelijk het ‘combi-koken’-concept: niet dat omslachtige gedoe van twee aparte maaltijden koken, maar gewoon één menu waarbinnen je varieert voor de wel/niet vleeseters. Bijvoorbeeld bloemkoolsouffleetjes met of zonder ham, of een vega-vulling die zowel op visfilet als in champignonhoedjes de oven inkan. De meeste recepten gaan uit van 3 vleeseters, 1 vegetariër.
Soepen (altijd goed), salades, warme snacks (mmm, champignonkroketten!), ovenschotels, ja zelfs BBQ en gourmetten passeren de revue. En zelf te boetseren vleesvervangers: burgers van havermout of noten tot bruine bonen.
Ajakkes een kiwi
Het boek bevat veel lekkere en makkelijke recepten, met een enkele uitglijer als een hartige salade met kiwi (ajakkes, die periode hadden we toch achter ons gelaten?) en zuurkoolstamppot met ananas en banaan (maar daar moet ik eerlijk bijzeggen dat ik geen zuurkool kan luchten of zien…). Leuk dat er ook lekkermakers instaan als cranberrycompote en tuttifrutti. En stap-voor-stap foto’s hoe makkelijk je bijvoorbeeld een roux maakt, zodat echt níemand meer een pakje witte saus hoeft open te trekken.
Help een veganist over de vloer
Handig en praktisch is het sleutelwoord. Zoals de ‘dingen om aan te denken’: geen kroepoek (garnalen!), tapenade (ansjovis!) of zwarte pasta (inktvis!). Of het extra hoofdstuk ‘Een veganist op bezoek’, waarin aan de hand van een aantal concrete voorbeelden, zoals ‘Je eet vandaag rijst met een kipkerriesaus’ wordt uitgelegd welke onderdelen van de maaltijd je aan kunt passen voor de veganist.
Mannen met pannen?
De auteur schrijft echt vanuit haar eigen gezinssituatie, strooit regelmatig met ‘mijn dochter en ik’ en daarmee is het boek heel herkenbaar voor andere ‘gemengde’ gezinnen. De eerdergenoemde vegetarische puberdochter (intussen overigens alweer 24 en het huis uit) komt vaak in het boek voor, maar de niet-vegetarische mannen (echtgenoot en zoon) schitteren door afwezigheid. Zijn aten hun buikje rond en zagen dat het goed was? Desgevraagd vertelt van Nierop: ‘Koken kunnen we hier allemaal. Zoonlief kookt graag feesteten voor ons, Indiaas of Indonesisch, en mijn man Martin bakt vaak brood (inclusief stokbroden en croissantjes).’ Het was trouwens haar man die op het idee kwam van de rode en groene teksten om meer structuur en overzicht aan te brengen. En ook die halve koekenpannetjes komen van hem. Een echte familieproductie dus, dit boek!
Recepten verzinnen
Voor haar werk als cateraar verzon Van Nierop regelmatig recepten, totdat ze van baan veranderde, maar ‘Ik vond het heel logisch om dan gewoon door te gaan met wat ik leuk vond om te doen, maar dan voor mezelf. Het was me al snel duidelijk dat dit een écht kookboek ging worden en niet alleen een pakje tips en recepten voor collega-moeders die wilde weten hoe ík dat nu aanpakte.’ Aldus van Nierop.
Puur natuur
Na een jaar schrijven ging ze op zoek naar een uitgever, waarna er vervolgens nog een jaar werd besteed ‘aan het mooier en logischer maken van het concept’. En daarna de fraaie fotoproductie door Gerhard Witteveen, waarvoor de Van Nieropjes zelf alles gekookt hebben. Van Nierop: ‘En er is géén gebruik gemaakt van allerlei hulpmiddeltjes om de gerechten mooier te laten glanzen of zo, dus wat je ziet is puur natuur.’ Waarvan acte.
Laetitia van Nierop, Vega & Vlees, uitgeverij Becht, 17,50 euro