Gisteren heb ik bij de Eerste Nederlandse Foodbloggers Bijeenkomst dit heerlijke, nog warme, brood gegeten. De naam komt wellicht door de ‘lavastroom’ van de vulling van gesmolten mozzarella met tuinkruiden. Wellicht niet iets om op maandagavond te maken, maar ik geef je toch alvast het recept, dan kun je van het weekend aan de slag. Het is heel makkelijk om te maken, helemaal als je een broodmachine hebt, maar zonder kan ook.
Stromboli-recept:
Nodig voor het deeg:
200 ml water
350 g bloem
2 tl suiker
1 tl zout
1 tl gist
Nodig voor de vulling:
175 g mozzarella (stukjes)
75 g parmezaanse kaas (geraspt)
1 el peterselie (gehakt)
1 el basilicum (gehakt)
1 el versgemalen zwarte peper
1 knoflookteen (fijngesneden)
Oven voorverwarmen op 200ºC.
Meng alle ingrediënten voor het deeg door elkaar. Laat op een warme plaats (of in de broodbakmachine) een uur rijzen. Rol uit tot een vierkante lap en laat 5 minuten rusten.
Meng alle ingrediënten voor de vulling door elkaar en spreid uit over het deeg. Rol het deeg op en leg het op de bakplaat. Doe er plasticfolie overheen en laat opnieuw een half uur rijzen. Prik het deeg een paar keer in met een satéprikker.
Zet 30-35 minuten in de oven. Laat even afkoelen en snij dan in dikke plakken. Smullen!
Wijntip van Petra: Ik was daar natuurlijk ook en zal de smaak van dit brood dan ook niet snel vergeten. Pittig en bijzonder, maar ook wel vet. We dronken er bijzondere bijdrages van Dick bij, maar met dit brood kun je eigenlijk heel veel drinken. Een beetje vettige Chardonnay, een volle droge rosé, maar ook kruidig rood gaat dit brood niet uit de weg. Gewoon genieten dus!