Bereiden: 25 minuten
In de oven: 75 minuten
Deze lekker smeuïge lichtbruine cake ruikt heerlijk en smaakt al net zo. Hij moet vrij lang in de oven om goed gaar te worden, maar behoudt wel een prettige mate van ‘zompigheid’. Dat is te danken aan de wortel, die overigens niet meer als zodanig herkenbaar is, zeker als je een fijne rasp gebruikt. Helemaal een fluitje van een cent als je een keukenmachine hebt: raspen & mixen. Gebuild tarwemeel koop je bij de natuurwinkel, maar gewone bloem mag natuurlijk ook.
Nodig:
250 g wortelen
2 grote eieren (of 3 kleintjes)
175 g boter
225 g lichtbruine basterdsuiker
225 g gebuild tarwemeel (of bloem)
handje walnoten (50 gram)
handje rozijnen (75 gram)
1 flinke tl bakpoeder
1 tl kaneel
snufje zout
- Oven voorverwarmen op 170°C.
- Smelt de boter en klop samen met de suiker en de eieren tot een vloeibaar mengsel.
- Zeef het meel met het bakpoeder, de kaneel en het zout erboven en meng erdoor heen.
- Schrap de wortelen schoon en rasp ze met een fijne zeef tot dunne sliertjes.
- Breek de walnoten erboven in kleinere stukjes.
- Strooi de rozijnen erover.
- Schep het deeg erdoor tot een egale massa.
- Vet een cakeblik in met boter en bepoeder met wat meel.
- Schep het deeg erin.
- Laat de cake in de oven in ±75 minuten gaar worden.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!