(4 personen)
Bereiden: 20 minuten
Patat bakken is eigenlijk heel makkelijk, en je hebt er niet eens een friteuse voor nodig. Het belangrijkste is dat je de aardappels eerst voorbakt. En als je het helemaal makkelijk wil houden, hoef je ze niet eens te schillen. Zorg wel dat je vastkokende aardappels koopt, geen kruimige, die vallen uit elkaar. Natuurlijk het allerlekkerst met zelfgemaakte mayonaise.
Nodig:
1 kg grote aardappels (vastkokers)
Plantaardige olie om in te frituren (bijvoorbeeld arachide-olie)
Grof zout
- Schil de aardappels, snij in dikke plakken en dan in repen van 1 cm dik.
- Was ze goed met koud water en droog ze af met een schone theedoek.
- Laat de olie heet worden (160°C = een beetje borrelen) in een kleine pan.
- Bak de frieten (in porties) 4 minuten voor zonder te kleuren.
- Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze op keukenpapier uitlekken en afkoelen.
- Verhit opnieuw het pannetje met olie, nu tot 180°C ( = flink borrelen).
- Bak de frieten goudbruin en krokant.
- Haal ze uit de olie en laat ze uitlekken in een vergiet met wat keukenpapier.
- Bestrooi met zout en serveer.
Lekker met: zelfgemaakte mayonaise!
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!