(4 personen)
Bereiden: 5 minuten
Wachttijd: 10 minuten
In de oven: 20 minuten
Een machtig lekker toetje op basis van wat simpele oude boterhammen. In de oven ontstaat een licht soufflé-effect, waardoor het er mooi uitziet. Ideaal na een lichte maaltijd van bijvoorbeeld soep of salade. Boerenjongens zijn rozijnen op een mengsel van rum en brandewijn. Ook heerlijk in appeltaart, dus handig om in de voorraadkast te hebben.
Nodig:
8 sneetjes (oud) wit casinobrood
6 volle el boerenjongens
4 ei
2 dl melk
2 dl slagroom
150 g suiker
1 zakje vanillesuiker
klontje boter
poedersuiker
- Oven voorverwarmen op 175°C.
- Snij de korstjes van het brood en snij de boterhammen in 4 vierkantjes.
- Smeer vier lage ovenschaaltjes in met boter.
- Leg het brood er dakpansgewijs in.
- Verdeel de boerenjongens erover (en onder).
- Sprenkel over elk schaaltje 1 el van het vocht (rum/brandewijn).
- Klop de eieren los met de melk, slagroom en suiker.
- Giet dit voorzichtig over het brood.
- Laat 10 minuten intrekken.
- Zet de schaaltjes in de oven en laat in 20 minuten goudbruin worden.
Serveren: Onmiddellijk, met wat poedersuiker erover.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!