(4 personen) / Vegetarisch
Bereiden: 15 minuten
In de pan: 10 minuten (+ 2 uur bietjes koken)
Een prachtig dieprode soep met de subtiele toevoeging van wat karwijzaadjes, lekker met een ‘eilandje’ zure room en wat (zelfgemaakte) pesto. Je kunt dit recept maken met voorgekookte bietjes, maar zelfgekookte zijn zoveel lekkerder! Rauwe bietjes zijn op de markt en bij de groenteboer nu volop verkrijgbaar. Bietjes koken duurt even, maar is heel makkelijk, kijk op de printversie van dit recept hoe het moet!.
Nodig:
4 gekookte bieten (circa 500 g puree)
– zelf koken of voorgekookt kopen
1 l groentebouillon
1 ui
1 tl karwijzaadjes
1 dl room
4 el zure room
4 tl verse pesto
scheutje olijfolie
peper & zout
- Snij de bietjes in stukjes en pureer ze met de staafmixer.
- Snipper de ui.
- Verhit een pan met dikke bodem en rooster daarin de karwijzaadjes.
- Voeg wat olijfolie toe en dan de ui; fruit zachtjes (5 minuten).
- Voeg bijna alle groentebouillon toe (hou 1 kopje achter) en de gepureerde bietjes.
- Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken.
- Pureer met de staafmixer.
- Voeg zout en peper toe naar smaak en een scheutje room.
- Voeg de achtergehouden (hete) groentebouillon toe als de soep te dik is.
Serveren:
- Schep de soep in borden.
- Lepel in het midden een eetlepel zure room.
- Schep daarop een theelepeltje verse (frisgroene) pesto.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de leuke handgeschreven en geïllustreerde printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!