Hoog tijd voor een lofzang op de bouillonblokjes met funghi porcini van Star.
In Nederland moeten we ons om onduidelijke redenen behelpen met schamele rundvlees-, kip- of groentebouillonblokjes, terwijl in het buitenland (daar waar het gras altijd groener is) de supermarktschappen uitpuilen van de spannende blokjes. Het summum op bouillonblokjesgebied is de funghi porcini-variant van het Italiaanse merk Star. U weet wel, wat in het Nederlands zo snoezig ‘eekhoorntjesbrood’ heet. Ook in Frankrijk kom je het spul vaak in gedroogde vorm tegen, dan heten ze ‘cèpes’. In kleine gespecialiseerde groentewinkels en Italiaanse delicatessenzaken zie je deze blokjes steeds vaker opduiken. Zoja: sla je slag want deze blokjes maken echt een wereld van smaakverschil in soepen, sauzen en natuurlijk risotto! Zonee: op vakantie naar Italië, er zit niks anders op.
Naschrift: Ik schreef bovenstaande al in 2005. Intussen hebben steeds meer Nederlandse supermarkten eigen huismerkpaddentoelenbouillonblokjes. Maar zoals zo vaak: het ene blokje is het andere niet. Vaak is dat gewoon een hap zout, terwijl die van Star juist opvallen door het bedwelmende bosaroma. Maar wie weet, de wetenschap dendert voort, en worden de blokjes (of ‘tabletten’, zoals ze officieel heten) steeds beter. Gewoon kritisch proeven dus. Of koop een zakje gedroogd eekhoorntjesbrood/funghi porcini/cèpes (kan ook op vakantie, het blijft eeuwig goed), en laat dat wellen in warm water. Beetje zout erbij en je hebt je eigen superkrachtige bouillon!