(4 personen)
Bereiden: 20 minuten
In de pan: 1 ½ à 2 uur
Een curry om je vingers bij op te eten. Weinig werk, alleen wat geduld: lekker rustig 2 uurtjes laten stoven. Een tikje pittig, maar niet zo dat je mond ervan in brand staat. De specerijen en peper worden namelijk mooi in balans gehouden door de tomaat en kokosmelk. Een gerecht dat er bovendien feestelijk uitziet omdat je er allerlei lekkere dingen in schaaltjes bij serveert.
Nodig:
Voor de curry:
700 g lamsschouder (met wat vet eraan)
2 ui
2 groene pepers
2 knoflooktenen
stukje gember (5 cm)
1 el ketoembar (korianderpoeder)
1 tl djinten (komijn)
1 ½ tl koenjit (kurkuma of geelwortel)
1 blik tomatenblokjes (400 g)
1 blikje cocosmelk (200 ml)
zout scheut plantaardige olie
Voor het garnituur:
300 g basmatirijst
handvol bruine rozijnen
handvol ongezouten cashewnoten
handje verse koriander
zak papadums
zelfgemaakte raita
evt: naan-brood
- Snij de ui en de groene pepers (met pitjes) heel fijn.
- Pers de knoflook uit in de knijper.
- Schil de gember en rasp hem fijn.
- Verhit een scheut olie in een grote braadpan en fruit dit alles op laag vuur.
- Voeg ketoembar, djinten en koenjit eraan toe en fruit even mee (in totaal ± 5 minuten tot de uien zacht zijn).
- Snij intussen het lamsvlees in blokjes.
- Doe het vlees in de pan en bak het op hoog vuur al omscheppend bruin in ± 5 minuten.
- Voeg dan de tomatenblokjes (inclusief sap) eraan toe en wat zout.
- Doe de deksel op de pan en laat op heel zacht vuur rustig 1 à 1,5 uur sudderen.
- Voeg daarna de kokosmelk toe.
- Zet het deksel schuin op de pan en laat het gerecht nog eens 30 minuten inkoken.
- Tijdens dat laatste half uur kun je de rijst koken en het garnituur voorbereiden in allemaal aparte schaaltjes. Koriander fijnsnijden (over de curry of apart in een bakje serveren).
Serveren:
Doe de rijst en de curry over in twee aparte (voorverwarmde) schalen en zet ze samen met het garnituur op tafel.
Heerlijk erbij (en zó gemaakt): frisse raita (komkommer-yoghurtsaus)
Lekker met een kruidige witte wijn, bijvoorbeeld Tokay pinot gris.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!