(10 punten)
Bereiden: 25 minuten
In de oven: 30 minuten
Een heerlijk frisse taart, die er bovendien prachtig uitziet door de flinterdunne schijfjes mandarijn er bovenop. Je gebruikt er persmandarijnen voor, lekker sappige, mooi knaloranje mandarijnen. Als je de natuur een handje wilt helpen, kun je eventueel wat druppeltjes (rode) kleurstof gebruiken om je taart nog wat extra oranje te kleuren.
Nodig:
Voor het deeg:
1 ei
125 g suiker
125 g zachte boter
250 g bloem
snufje zout
Voor de vulling:
150 g boter
125 g suiker
6 eieren
5 persmandarijnen
- Oven voorverwarmen op 180°C.
- Deeg: klop het ei en de suiker wit en schuimig.
- Doe de bloem met zout erbij en klop tot het een soort zand is.
- Kneed dan de boter erdoor en maak er een bal deeg van.
- Laat in de koelkast even een kwartiertje rusten en opstijven.
- Vulling: laat intussen in een pan met dikke bodem langzaam de boter smelten.
- Klop met de mixer de suiker erdoor.
- Klop de eieren erdoor tot je een mooie egale saus hebt.
- Rasp de schil van 4 mandarijnen en pers er 2 uit.
- Doe rasp en sap in de pan.
- Laat het geheel op een heel zacht vuurtje langzaam dik worden.
- Af en toe even doorkloppen tegen klonteren.
- Vet een grote ovenschaal (Ø 28 cm) in met boter en bestrooi met bloem.
- Verdeel het deeg over de vorm.
- Giet de dikke mandarijnensaus voorzichtig in de vorm.
- Snij de laatste mandarijn (inclusief schil) in flinterdunne schijfjes en leg ze bovenop.
- Bak ongeveer 30 minuten in de oven.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!