(10 punten)
Bereiden: 15 minuten
In de oven: 15 + 35 minuten
Wachttijd: 1 uur
Er gaat niets boven een zelfgebakken appeltaart, maar je wilt wel eens wat anders. Maak eens een geheel nieuwe creatie door een combinatie van appels en een ander ingrediënt. In dit geval frisse cranberryjam, waardoor de appels mooi knalroze kleuren. Maar zoek zelf eens in je kast naar vergeten potjes uit kerstpakketten of verre oorden en experimenteer! Vijgenjam is bijvoorbeeld ook heel lekker
Nodig:
Voor het deeg:
300 g bloem
125 g suiker
175 g boter, in blokjes
1 eigeel
2 el koud water
snufje zout
Voor de vulling:
3 grote friszure appels
5 el cranberryjam
6 el suiker
snufje kaneel
- Oven voorverwarmen op 180°C.
- Meng bloem, suiker, snufje zout en stukjes boter in een keukenmachine (of in een kom met de mixer) tot een korrelig deeg.
- Zet 1/3 deel weg in een kommetje: dit is je kruimeldeeg.
- Voeg aan het overgebleven deeg de eierdooier en het water toe en meng opnieuw. Het blijft vrij korrelig, maar gaat nu duidelijk klonteren.
- Kneed het met je handen snel tot een samenhangende bal.
- Laat 1 uur rusten in de koelkast.
- Vet een grote ronde taartvorm (28 cm) dik in met boter en bepoeder met bloem.
- Verdeel het deeg over de vorm (dit alles kan ook een dag van tevoren).
- Bak de bodem 15 minuten blind met bakvulling (zie printversie voor uitleg).
- Snijd intussen de appels in stukjes.
- Meng de jam, suiker en kaneel erdoor.
- Haal de taartvorm uit de oven en verwijder de bakvulling.
- Spreid de appels gelijkmatig uit over de bodem.
- Strooi het kruimeldeeg erover.
- Zet terug in de oven en bak in ± 35 minuten gaar.
Serveren: lauwwarm of koud met wat losgeroerde crème fraîche.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!