(6 personen) / kan vegetarisch
Bereiden: 15 minuten
In de pan: 15 minuten
Een schuimige oranje soep in een koffiekopje, erg zacht en licht zoetig van smaak. Ook leuk als tussengerecht bij een groot diner. Lekker makkelijk, want je maakt ‘m op basis van ingemaakte geroosterde puntpaprika’s. Die kun je in glazen potten voor weinig geld kopen bij Turkse/Marokkaanse winkels. Een fles Noilly Prat (of goedkoper: vermout) is een waardevolle investering: heerlijk in allerlei soepen en sauzen, maar ook bij risotto en vis.
Nodig:
1 pot geroosterde rode puntpaprika’s
1 kleine ui
scheut Noilly Prat of vermout
1 bekertje crème fraîche (125 ml)
1 kippebouillonblokje (of: groentebouillon)
peper & zout
wat boter om te bakken
- Snipper de ui en fruit op zacht vuur gaar.
- Spoel de puntpaprika’s af in een vergiet.
- Snij in stukjes en bak even mee met de uien.
- Blus af met een flinke scheut Noilly Prat (of vermout) en laat de alcohol even verdampen.
- Voeg de crème fraîche toe en laat even 5 minuten pruttelen.
- Voeg 1/2 liter kokend water, het bouillonblokje en zout & peper toe aan de pan.
- Zet op een laag pitje en laat een kwartiertje zachtjes koken.
- Pureer de soep met de staafmixer.
Serveren:
- Warm de soep indien nodig weer op.
- Klop de hete soep in een smalle hoge mengbeker schuimig met de staafmixer.
- Schenk over in koffiekopjes en serveer onmiddellijk.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!