(4 personen)
Bereiden: 20 minuten
Een gerecht met verrassende contrasten, zowel in kleur (geel, rood en groen) als smaak: warme gamba’s met koude, zoete mango, pittige Spaanse pepers en frisse munt. Je kunt alles voorbereiden en klaarzetten, de tijd in de pan is maar 3 minuten. Een feestelijk geheel!
Nodig:
500 g gamba’s (gepeld en schoongemaakt, diepvries)
2 mango’s
2 bosjes lente-ui
2 Spaanse pepers
1 citroen (alleen rasp)
handvol verse muntblaadjes
stukje verse gember (± 3 cm)
1 knoflookteentje
scheutje witte wijn
scheut Thaise vissaus
scheut (wok)olie
- Haal de gamba’s alvast uit de vriezer, zodat ze niet meer helemaal bevroren zijn.
- Snij de mango in blokjes en doe ze in een grote, platte schaal.
- Hak de gember en de knoflook fijn.
- Snij 1 Spaanse peper in mooie schuine ringetjes (decoratie), hak de andere fijn.
- Snij 1 bosje lente-ui in mooie schuine stukjes van 1 cm (decoratie), de andere in ringetjes.
- Rasp de citroenschil.
- Verhit wat (wok)olie in een wok of grote koekenpan.
- Doe de gember, knoflook en fijngehakte peper erin en schep even om.
- Voeg dan de gamba’s en de ringetjes lente-ui toe.
- Schep alles een paar keer om.
- Blus af met eens scheutje water of witte wijn (of bouillon – zie fijnproeversvariant).
- Doe er vervolgens een scheut vissaus bij.
- Nog even omscheppen en klaar (totale baktijd: niet meer dan 2-3 minuten).
- Doe de gamba’s inclusief saus bij de mango en schep alles goed door elkaar.
- Garneer met de rest van de pepertjes, bosui, muntblaadjes en citroenrasp.
Serveren: onmiddellijk.
Lekker met een glaasje prosecco of moscato d’asti (friszoete dessertwijn). Lunchgerecht: hou dan deze hoeveelheden aan voor 2 personen.
Tip: Je kunt dit gerecht natuurlijk ook met verse, ongepelde gamba’s maken. Dat is nog veel lekkerder, want dan kun je de schillen gebruiken voor een heerlijke saus. Het is wel iets meer werk, maar absoluut de moeite waard. Zie hiervoor de fijnproeversvariant van dit recept!
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!