(4 personen) / Vegetarisch
Bereiden: 30 minuten
Dit is geen snel gerecht en evenmin van tevoren klaar te maken. Maar zo ontzettend lekker, dat je de 20 minuten verplicht roeren graag op de koop toeneemt. Risotto leent zich prima voor een informeel diner. Posteer je gasten met een glaasje wijn in de keuken, en klets bij over de zin des levens terwijl je roert. Nog gezellig ook!
Risotto zonder roeren? Probeer eens de ovenvariant !
Risotto over? Maak er morgen balletjes van, kijk maar op dit filmpje !
Nodig:
350 g risottorijst
1 ui, fijngesnipperd
1 scheut Noilly Prat of witte wijn
250 g verse gemengde paddestoelen
(of: 50 g funghi porcini)
verse peterselie, fijngehakt
handvol versgeraspte parmezaanse kaas
2 bouillonblokjes
50 g boter
olijfolie
zout & peper
- Indien met funghi porcini: laat ze weken in water (zie de verpakking), en voeg het geurige water straks toe aan de bouillon.
- Maak 1,5 liter bouillon van blokjes en houd warm.
- Verhit wat olijfolie in een koekenpan en fruit 2/3 van de gesnipperde ui zacht en glazig.
- Voeg de rijst toe en schep om tot de witte korrels doorzichtig worden.
- Blus af met de drank.
- Voeg beetje bij beetje de hete bouillon toe. Steeds één lepel, en dan goed roeren tot al het vocht is opgenomen door de rijst.
- Ga door tot alle bouillon op is. Steeds blijven roeren. Dit duurt ongeveer 20 minuten (!).
- Verhit intussen in een andere koekenpan een klontje boter.
- Bak al omscheppend op vrij hoog vuur de grofgehakte paddestoelen samen met de rest van de ui, de fijngehakte peterselie en wat zout.
- Voeg als de rijst bijna klaar is 2/3 van de paddestoelen toe en laat even meewarmen.
- Haal de gare rijst van het vuur en roer er een klontje boter en de parmezaanse kaas door.
Serveren:
- Schep mooie bergjes risotto op vier (voorverwarmde) borden.
- Leg de resterende paddestoelen erboven op.
- Garneer met wat krullen parmezaanse kaas en veel versgemalen zwarte peper.
- Nog lekkerder: besprenkel met wat truffelolie.
Risotto over? Maak er morgen balletjes van, kijk maar op dit filmpje !
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!