(1 schaaltje)
Bereiden: 6 minuten
Zelf mayonaise maken moet je gewoon een keer proberen. Met een mixer is het zo gepiept, en het is echt veel lekkerder dan welk potje ook. Neutrale (zonnebloem)olie werkt het beste, maar je kunt ook een gedeelte vervangen door olijfolie voor een wat uitgesprokener smaak.
Op dit filmpje kun je bovendien met eigen ogen zien hoe makkelijk het is!
Nodig:
1 eigeel (op kamertemperatuur)
1 tl Dijon mosterd
zout & peper
1 tl citroensap
± 1 dl zonnebloemolie of maiskiemolie
- Zet een kom op een vochtige vaatdoek op het aanrecht.
- Klop met de mixer het eigeel los met de mosterd, wat zout en peper en een klein kneepje citroensap.
- Giet druppel voor druppel de olie erbij en blijf kloppen zodat de olie goed wordt opgenomen.
- Zodra het mengsel iets dikker (en lichter van kleur) wordt, kun je langzamerhand de olie in een dun straaltje toevoegen.
- Continu blijven kloppen (totaal circa 5 minuten).
- Proef en voeg eventueel wat extra zout, peper of citroensap toe.
- Overdoen in een mooi schaaltje.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting, EHBO-tips en een groene variant!