(6 personen)
Bereiden: 25 minuten
Opstijven: minimaal 3 uur
Een feestelijk toetje dat er indrukwekkend uitziet, vooral als je ‘m serveert met een mooie strik erom heen, zoals het hoort volgens de traditie. Je hebt er een charlottevorm voor nodig, maar een bloempot werkt net zo goed! Zelfs nog makkelijker bij het storten, want door het gat in de bodem duw je ‘m er gewoon uit.
Nodig:
5 blaadjes gelatine
2 blikjes peren op sap (à 230 g uitlekgewicht)
250 ml slagroom
100 gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
2 eiwitten
2 el Cointreau
zout
1 pak lange vingers (15-20 stuks)
- Week de gelatine 10 minuten in koud water.
- Giet de peren af en vang 3 el sap op.
- Pureer met de staafmixer de helft van de peren samen met de Cointreau.
- Snij de andere helft van de peren in blokjes.
- Klop met de mixer de slagroom stijf met de basterdsuiker en vanillesuiker.
- Verhit de 3 el perensap in een pannetje.
- Los de uitgeknepen blaadjes gelatine (van het vuur af) op in het hete sap.
- Roer dit door de perenpuree.
- Roer de perenpuree en de perenblokjes door de slagroom.
- Klop in een schone kom de eiwitten met snufje zout stijf.
- Schep dit voorzichtig door het perenmengsel (niet roeren of kloppen!).
- Let een rond stukje vetvrij papier op de bodem van een charlottevorm of bloempot.
- Zet de lange vingers (suikerkant naar buiten) tegen de rand van de vorm en vul op met perenvulling.
- Dek af en laat in de koelkast minimaal drie uur opstijven.
Serveren:
Stort de charlotte op een grote schaal en doe er een mooi lint om.
Garneer met wat vers fruit of een rode coulis (zie de printversie voor uitleg). PS: Ook lekker hierbij: Crème anglaise, zelfgemaakte vanillesaus!
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!