Dagelijks komen er nieuwe websites bij over koken. Maar nu kreeg ik een mailtje van ene Martine over een nieuwe startpagina speciaal gewijd aan uitsluitend Nederlandstalige kookboeken, kookboeken.startpagina.nl. En die was er volgens mij nog niet. Even mailen met Martine Hoogschagen. Ze komt van oorsprong uit Callantsoog, maar woont sinds drie jaar in Frankrijk, waar ze samen met haar man Hemko een chambre d’hôtes heeft in de Vendée.
Waarom een site over kookboeken?
“Ik had al eerder een aantal verzamelsites over mijn Franse regio gemaakt, en kwam zodoende op het idee om nu eens iets te doen met een van mijn hobby’s. Kookboeken dus, ik heb er ruim 100. Het begon dat ik in elk land waar ik op vakantie ging een basiskookboek meenam. Ik ben nooit echt een kroegtype geweest, maar vond het juist leuk om mensen thuis te eten te vragen om bij te praten. Dan zijn kookboeken leuk voor inspiratie, zodat je niet steeds met hetzelfde komt aanzetten. In Nederland kocht ik vaak kookboeken tweedehands. Ik vind het grappig om te zien dat in kookboeken van Wina Born van 35 jaar geleden precies dezelfde dingen stonden die nu ook weer helemaal ‘in’ zijn.”
Hoe kom je aan informatie over kookboeken?
“Ik ben begonnen om mijn eigen kookboeken op de startpagina te zetten, samen met suggesties van vrienden en gasten. Ik heb bewust alleen Nederlandstalige kookboeken opgenomen. Nu hoop ik dat de site verder zal worden aangevuld door kook(boek)liefhebbers. Ik ben bijvoorbeeld op zoek naar suggesties voor legendarische kookboeken. Verder sta op de mailinglijst van alle culinaire uitgeverijen, maar op de site zet ik bij voorkeur recensies neer van andere, onpartijdige, websites. Een uitgever prijst tenslotte altijd zijn kookboeken de hemel in. Ik merk aan de andere kant dat persberichten vaak wel letterlijk worden overgenomen, dus het is soms even zoeken naar een objectief betoog op internet.”
Ben je zelf een echte kookfanaat?
“Het koken is met name begonnen toen ik 17 jaar geleden mijn man leerde kennen. Hij was een enorme ‘lust-ik-niet’. Ik heb heel wat recepten op hem uitgeprobeerd. Inmiddels lust hij gelukkig veel meer en is hij mijn kritische proefkonijn. Ik zelf houd met name van klassieke combinaties en gerechten met weinig ingrediënten. We bieden de gasten van onze B&B de mogelijkheid om ‘s avonds bij ons te eten. Volgens de regels van de Franse overheid eten wij met al onze gasten aan één tafel. Wij vinden dat heel gezellig. We vragen altijd van te voren wat ze graag lusten en waar ze niet van houden en op basis daarvan stel ik een menu samen met lokale ingrediënten. Soms een hele uitdaging, maar het betekent wel dat je niet steeds hetzelfde eet.”
Wat is je favoriete kookboek aller tijden?
“Er ligt altijd wel een kookboek op mijn nachtkastje om te lezen, maar van alle kookboeken die ik ooit heb gekocht of gekregen heb ik het meeste gekookt uit De party keuken van Michelle Cranston.”
Hier vind je de chambre d’hôtes van Martine en Hemko.