Zijn we er al uit, met het kerstmenu? Voor de twijfelaars die nog druk zitten te bladeren in mijn Grote Zónder Pakjes & Zakjes Kookboek heb ik bij wijze van service hierbij een kant-en-klare suggestie. Natuurlijk hoef je die niet op te volgen, het idéé, maar het scheelt wellicht wat gepuzzel en gepieker. Bovendien zijn het allemaal gerechten die je bijna geheel en al vooraf klaar kunt maken, een voorwaarde voor kerstmenu’s, lijkt mij, want dat zorgt ervoor dat de stress tot nul gereduceerd wordt, en je gewoon kunt genieten van waar het eigenlijk om gaat dezer dagen: elkaars gezelschap.
Voorgerecht: Zalmbonbons met pesto (blz. 166)
Een klassiekertje, deze. Helemaal vooraf te maken, alleen even kort in de oven. Uiteraard valt of staat de boel met zelfgemaakte pesto, niet die muffe meuk uit een potje. Maar dat recept is ook al oersimpel, en staat op blz. 99.
(Dit recept staat ook in Zonder pakjes & zakjes deel 1 , op blz 104 of 116 – afhankelijk van de druk)
Tussengerecht: Pastinaak-appelsoep met amandelpesto (blz. 16)
Het mooie van soep in een menu is natuurlijk altijd dat je de boel helemaal vooraf kunt voorbereiden. En meenemen naar de familie kan ook prima. Dit is een verfijnd, lichtzoet soepje.
(Dit recept staat ook in Zonder pakjes & zakjes deel 1 , op blz 18)
Tussengerecht: Pasteitje met ragout (blz. 46)
Speciaal ter herinnering aan de tijd dat kerstpakketten van de zaak gevuld waren met vieze blikken ragout en kartonnige bladerdeegbakjes. Die tijden zijn voorbij, toch? Maar het gevolg is wel dat niemand meer pasteitjes eet, terwijl ze zelfgemaakt verrukkelijk zijn! Maak ze vooral niet te groot, met kerst komt niemand eten te kort.
(Dit recept staat ook in Zonder pakjes & zakjes deel 1 , op blz 36 of 40 – afhankelijk van de druk)
Hoofdgerecht: Boef Stroganoff (blz. 138)
Weer helemaal terug uit de jaren 70 en schaamteloos lekker. En doodsimpel om te maken, ook dat nog.
(Dit recept staat ook in Zonder pakjes & zakjes deel 2 , op blz 72)
Bijgerecht: Spruitjesstamppot (blz. 191)
Natuurlijk kunnen er gekookte aardappels of aardappelpuree of rijst bij de Stroganoff, maar deze stampot is ook heerlijk. Al was het maar omdat spruitjes nu eenmaal bij kerst horen, en ze op deze manier ook voor spruitjeshaters heel goed te doen zijn. Maak ‘m vooral lekker luchtig (lees: niet te zuinig met boter en melk)
(Dit recept staat ook in Zonder pakjes & zakjes deel 2 , op blz 105)
Dessert: Stoofpeertjespudding (blz. 204)
Altijd feest, een pudding toe. En nou eens niet van Mona, maar helemaal zelfgemaakt. Met zelfgestoofde peertjes (blz. 77) of gewoon kant-en-klaar gekocht. Laat je niet gek maken hoor.
(Dit recept staat ook in Zonder pakjes & zakjes deel 2 , op blz 114)
P.S. Het Grote Zónder Pakjes & Zakjes Kookboek is een bundeling van twee eerder verschelen delen: Zónder pakjes & zakjes (deel 1) en Zónder pakjes & zakjes 2. Bij deel 1 zijn er vanaf de zesde druk extra recepten toegevoegd, vandaar dat de paginacijfers verschillen. Je herkent ze aan de cover: die met deegroller is de oorspronkelijke druk (uitverkocht en niet meer leverbaar), die zonder deegroller is de uitgebreide nieuwe versie.
P.S. 2: Voor een kerstmenu uit het nieuwste antipakjesboek (Slim), zie gisteren. En voor een kerstmenu uit mijn speciale feestkookboek De Vrolijke Tafel, zie blz. 220 tot en met 233. Wie geen boeken heeft (zijn die mensen er nog??) heb ik hier een volledig online kerstmenu. En voor wie toch gewoon als elk jaar gaat gourmetten, kijk dan eens hier naar mijn complete kerstgourmetserie.
P.S. 3: GEEN PANIEK! Hier staan mijn anti-kerststresstips.